Het Interreg-programma Maas-Rijn (NL-BE-DE) ondersteunt organisaties van klein tot groot, uit zowel de publieke als private sector, die samen met collega’s uit België en/of Duitsland de huidige maatschappelijke uitdagingen willen aangaan. Het programma lanceerde op 6 maart 2024 een nieuwe projectoproep voor grensoverschrijdende projecten. Met name kleine en middelgrote ondernemingen worden van harte uitgenodigd om een aanvraag in te dienen voor deze projectoproep.

Deze tweede projectoproep heeft betrekking op een breed scala aan onderwerpen:

  • Industriële transitie;
  • Groene transformatie;
  • Gezondere inwoners in het programmagebied;
  • Toerisme in een kwalitatief hoogwaardige regio;
  • Wonen en werken zonder grenzen.

De financiering is expliciet bedoeld voor projecten die een positief effect hebben op één van deze thema’s en een meerwaarde bieden voor de hele grensregio. Het projectconsortium moet bestaan uit organisaties uit ten minste twee van de drie programmalanden.

Projectoproep

“Interreg Maas-Rijn vormt een prachtige gemeenschap van Nederlandse, Belgische en Duitse organisaties die een visie hebben voor de toekomst en deze mede met hulp van EU geld realiseren. Ook u kunt deel uitmaken van dit netwerk!” 

Gouverneur Emile Roemer

Ondernemers kunnen hun belangstelling voor projectfinanciering kenbaar maken door vóór 26 april 2024 een eerste concept (projectschets) in te dienen. De initiatieven die goedgekeurd worden, krijgen vervolgens een uitnodiging om de volledige aanvraagprocedure te doorlopen.

Mooie voorbeelden

Een mooi voorbeeld is het project Rolling Solar, waarbij onderzoeksinstituten en technische bedrijven uit Nederland, België en Duitsland met elkaar samenwerkten om zonnecelmateriaal te ontwikkelen dat geproduceerd kan worden op flexibele materialen met een lengte van wel enkele honderden meters. Daarmee kan duurzame energie grootschalig dicht in de buurt van het verbruik worden opgewekt. Als dit zou worden geïntegreerd in het totale Nederlandse fietsnetwerk (35.000 km) zou dat in totaal 15TWh/jaar genereren, wat neerkomt op een CO2- reductie van ongeveer 500 miljoen ton/jaar!

Of het project YouRegion dat zich inzette voor een echte 360° grensoverschrijdende arbeidsmarkt in het grensgebied. Met als doel minder belemmeringen van grenzen en een springplank naar een verbrede arbeidsmarkt. Hiervoor is een gecoördineerde euregionale advies- en plaatsingsstructuur georganiseerd, die de bestaande diensten voor arbeidsbemiddeling en advies met elkaar heeft verbonden.

Meer informatie

Ondernemers kunnen hun aanvraag indienen via Projectaanvraag (interregmeuserhine.eu)(verwijst naar een andere website)(opent externe website). Ook zijn hier alle regels voor de projectaanvraag en belangrijke tips en tricks te vinden. Aanvragers kunnen individueel advies krijgen. In de Provincie Limburg helpt Tanne Rademakers om contact met projectpartners over de grens te leggen. Ook kan zij meer informatie verstrekken of advies geven ten aanzien van de projectvoorstellen (06-21306021 / t.rademakers@prvlimburg.nl).

- Advertentie -
Vorig artikelOnthulling eerste kunstwerk van de vrijheid
Volgend artikelLimburg Cycling Introduceert Ladies Only Clinics ter voorbereiding op Tour de France Femmes 2024

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in