Op donderdag 18 april 2024 vindt de herdenking plaats van de oorlogsvliegers die 80 jaar geleden in de Gemeente Gulpen-Wittem zijn omgekomen tijdens de missies in de Tweede Wereldoorlog. Deze datum ligt dicht bij de crash van de Engelse Halifax bommenwerper op 23 april 1944 bij het Wagelerbos en een tweede op 28 april met Canadese bemanning bij Cartils. Een jaar eerder, in februari 1943, was op de Soekerknip bij Mechelen al een RAF vliegtuig gecrasht met vijf slachtoffers. Veel later zijn nog enkele crashes met kleinere vliegtuigen achterhaald, zodat er in totaal vijf geallieerde toestellen zijn verongelukt in de gemeente.

Bij monument te Cartils

De herdenking vindt om 13.00 uur plaats bij het monument te Cartils. Voor deze gedenkplaats is het tevens een klein jubileum, daar het 30 jaar geleden is dat deze is onthuld. De namen van de vier vliegers zijn door wijlen Hein Kessels in de gedenksteen gebeiteld. Zijn zoon en comitélid Hub onderhoudt de groenvoorziening rond deze fraaie gedenkplek.

Aan de herdenking nemen leerlingen van basisschool Witheim te Mechelen en van het Sophianum te Gulpen deel.

Historische legervoertuigen van hobbyisten, een militaire erewacht en twee muzikanten omlijsten de ceremonie. Voorzitter Peter Pecher van het Herdenkingscomité leidt de ceremonie. Leerlingen van beide scholen verzorgen voordrachten. Hoogtepunt vormt de toespraak van burgemeester Nicole Ramaekers, die namens de gemeente bloemen bij het monument legt. De herdenking die wordt afgesloten met de ‘Last Post’ en maximaal een uur duurt, kan door belangstellenden worden bijgewoond.

- Advertentie -
Vorig artikelBAM Wonen en Krijtland Wonen kondigen start van nieuwbouwproject in Simpelveld aan
Volgend artikelVrij reizen, ook voor MBO’ers jonger dan 18

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in