Het is momenteel hoofdseizoen voor Bormans JaVa Administratie en Belastingadviseurs in haar twee kantoren aan de Rijksweg 30 in Gulpen en aan de Tentstraat 86 te Vaals. Eigenaar Jose Bormans (53) bekent ruiterlijk, en daarmee snijdt hij meteen als hot item de moeilijk te voorspellen realiteit aan: “Normaliter is het in de eerste 5 à 6 maanden van het jaar extreem druk. Maar nu, tijdens deze grillige coronatijd, komt daar nog behoorlijk wat extra inzet bij… Dan moet er zelfs ook op zaterdag gewerkt worden.”

De vraag of hij nog niet vanwege de corona-ellende gewanhoopt heeft, beantwoordt hij zonder omhaal: “Op dit moment wel, daar ben ik heel eerlijk in: we zitten toch wel soms aan ons plafond. Er gaat echt een hoop ellende komen. Ik ben bang dat we helaas nog lang niet het ergste gehad hebben… Straks gaan de noodmaatregelen van het Rijk stoppen, en dan komt de echte pijn.”

Terugblik
Jose Bormans over de gecombineerde bedrijfsnaam: “Ik heb in Vaals aan de Tentstraat per 1 januari 2014 een gerenommeerd kantoor overgenomen, dat ‘Janssen Vaals’ heette, afgekort JaVa. Het was van Ton Janssen (nu 70). Hij komt er nog een paar dagen in de week met veel plezier werken. Wij beide vennoten kunnen samen putten uit ruim 45 jaar ondernemerservaring. Mijn kantoor bestaat nu al bijna 25 jaar. In totaal hebben we 13 gespecialiseerde en in de internationale grenswereld prima ingevoerde personeelsleden: in Gulpen 4 vaste krachten, en in Vaals 9, inclusief mezelf.

Ik ben eigenaar, en fungeer eigenlijk als vliegende keep en troubleshooter tussen Vaals en Gulpen, daar waar het noodzakelijk is. Ons personeel heeft vanwege ons opereren in dit Euregio-grensgebied een heel specifieke kennis nodig, het zijn allrounders. Want ik kan die adviesverstrekking en die adequate begeleiding niet allemaal alleen doen, daarvoor heb ik mijn personeel heel hard nodig!”

Vakopleiding
Bormans vervolgt: “Na mijn MAVO-diploma heb ik via onze brancheorganisatie, de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingadviseurs (de NOAB), een aantal specifieke opleidingen gevolgd. Die verplicht ons onze kennis op peil te houden. Om het verhaal compleet te maken: Daarna was ik 10 jaar in financiële functies bij DSM werkzaam, switchte vervolgens naar het midden- en kleinbedrijf Bloemen parket in Kerkrade, waar ik een paar jaar hoofd administratie was. En toen ben ik in Gulpen op mijn huidig woonadres op Aardakker op een zolderkamertje en later kantoor houdend in een verbouwde kelderruimte aldaar ‘op mezelf’ begonnen. Met meer personeel werd het daarna tijd meer centraal een pand aan de Rijksweg 30 in Gulpen aan te kopen, waar we nu nog steeds gevestigd zijn.”

Wat zijn de belangrijkste pijlers, waarop uw bedrijf rust?
Jose Bormans, die als toffe gast hobbymatig bij het Zaate Gulpener Hermonieke ‘Zónder Drank Ginge Klank’ op een gedeukte trompet met meer en minder succes meetoetert (met zelfkennis bekennend: “Ich bin mer inge braggelair”), gaat er eens echt voor zitten: “Belangrijk om te benadrukken is, dat we grensoverschrijdend advieswerk geven tussen Nederland en Duitsland (ook omgekeerd), zowel voor ondernemers alsook voor particulieren. Ook zijn we uitstekend en vrij veel ingevoerd op het terrein van bedrijfsovernames en bedrijfsverkopen, en natuurlijk thans in corona-gerelateerde actuele hot items, waarvan het belangrijk is daarin van wanten te weten. Onze slogan luidt: “U bepaalt de richting, wij het uitzicht” Wat hij aanvult met de inkopper: “Als u kiest voor ons kantoor, bent u verzekerd van een deskundig advies.”

“Bormans JaVa verzorgt belastingadministratie en jaarrekeningen. Daarbij houden we ons bezig met belastingadviezen, en we zijn, zoals eerder aangegeven, heel erg sterk gespecialiseerd in het grensoverschrijdende belastingadvies tussen Nederland en Duitsland. Bestemd voor grens- arbeiders: zij die in Duitsland wonen en in Nederland werken of gewerkt hebben, of andersom. Die dus inkomen hebben uit het buitenland of pensioen ontvangen uit het buitenland: dat is toch eigenlijk onze belangrijkste troef. Verder houden we ons ook nog bezig met vele andere takken van sport, zoals de gewone administratie als belastingadviseur, zeker ook met (starten- de) ondernemers, bedrijfsverkopen en bedrijfsovernames in het midden- en kleinbedrijf. Men kan bij ons terecht voor alle soorten belastingen: inkomstenbelasting, erfbelasting, vennootschapsbelasting, etc. In totaal behartigen we de belangen van een 500-tal ondernemers, uiteenlopend van heel klein tot en met het MKB.”

Lonende correctie Duitse belastingaanslagen
Bormans JaVa is lid van de Vereniging van Grensarbeiders, waar hij als expert op het gebied van belastingaangiften voor particulieren in hun boekjes vermeld staat. U biedt ook particulieren aan hun door Duitsland opgelegde belastingaanslagen, die vaak te ruim zijn aangezet, te controleren en een herberekening aan de Duitse fiscus in te sturen? Jose Bormans: “Jazeker, want er valt iets te verdienen bij de Duitse fiscus… Met name voor mensen die uit het verleden een klein pensioen hebben, en die vanuit Nederland aangeschreven worden (door Neu-Brandenburg is dat). Soms moeten ze flink belasting betalen, maar vaak komt aan het licht dat – als men de belasting fatsoenlijk laat invullen – dat zij dan in principe niks meer hoeven te betalen. Maar dit is uiteraard afhankelijk van elke situatie… Soms is het absoluut de moeite waard om dat door ons te laten herberekenen. Daar zijn wij erg succesvol mee.”

U adverteert ook met ‘Online Dienstverlening’: wat wordt daaronder verstaan?
“Kijk, de traditionele ondernemer brengt één keer per kwartaal de ordner met zijn boekhouding naar ons kantoor. Maar tegenwoordig proberen we wat met de tijd mee te gaan: de klant kan ook zélf zijn gegevens via e-mail aanleveren, dan kan dat veel sneller verwerkt worden. En dan hoeven we niet te wachten totdat de maand of het kwartaal om is. Dan kunnen we dat, indien gewenst, zelfs elke week bijwerken. Dat neemt bij ons een beetje de druk weg. Voordeel hiervan is ook dat de ondernemer veel sneller op de hoogte is van hoe het allemaal reilt en zeilt. Zeker als hij ook nog automatisch de bankmutaties laat inlezen…”

Behoorlijke aantallen klanten: 2.000 particulieren en een 500-tal bedrijven
Desgevraagd worden de volgende behoorlijke aantallen klanten prijsgegeven: “Onze massa particulieren bedraagt een 2000-tal, terwijl we ook een 500-tal bedrijven, van klein- t/m het MKB, begeleiden. De categorie ‘Particulieren’ betreft met name grensoverschrijdende belastingadviezen, maar ook erfbelasting enz., die Bormans JaVa ook allemaal in haar pakket heeft.

Verrassend uitgewaaierde klantenkring
De klantenkring blijkt in de loop der jaren verrassend breed uitgewaaierd te zijn. Particulieren én ondernemers zijn uit het gehele Heuvelland en de grensregio afkomstig, ook zijn zij gevestigd in het noorden en midden van ons land. “Jose: “Wij bedienen behoorlijk wat horecazaken, die meestal via relaties en de spreekwoordelijke mond-tot-mondreclame bij ons belanden. Zelfs na een verre verhuizing blijven klanten ons soms toch nog trouw. Via het online-gebeuren gaat dat tegenwoordig trouwens veel gemakkelijker.”

Nog meer tips?
José Bormans: “Nou ja, we hebben op dit moment natuurlijk de coronaperikelen, waarvan we informatie die voor onze klanten van belang is, in een uitvoerige aparte rubriek op onze website publiceren. Enkele onderwerpen zijn o.a.: Het steunpakket zelfstandigen, in zijn 2e (verlengde) editie. Zijn commentaar daarbij luidt: “De Overheid heeft voor zelfstandigen noodpakketten gereed, maar dat is allemaal afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt, en of je daarvoor in aanmerking komt. Dat veroorzaakt op dit moment een hoop stress bij de ondernemers, iets wat momenteel heel erg speelt… Thans maken we mee dat heel veel bedrijven het op dit ogenblik moeilijk hebben. Helaas zullen er ook nu zaken door alle ellende omkiepen. Terwijl andere in deze toptijden (denk aan de internetbedrijven en alles wat met levensmiddelen te maken heeft) ongekende verkopen beleven. Andere sectoren (horeca enz.) hebben het evenwel heel moeilijk.”

Klantenservice
Andere onderwerpen die in deze corona-rubriek momenteel aan de orde komen, zijn: BTW-tarief op mondkapjes komt te vervallen; ook het gegeven dat een directeur-eigenaar van een BV uit zijn zaak een minimum-salaris moet halen, fiscaal gezien. Met een aantal fiscale voordelen denkt de overheid nu op dit moment mee met die ondernemers, die op dit moment moeilijke tijden doormaken. Ze kunnen uitstel van betaling krijgen, er kunnen aantrekkelijke leningen geregeld worden, maar uiteindelijk zal die lening toch betaald worden.

Ook worden invorderingsrente en belastingrente aangekaart: de rente die de belasting rekent indien je te laat bent met betalen, is nu teruggebracht tot bijna nul, en dan is het ook nog eens zo, dat de fiscus nu geen boete oplegt voor de ondernemer die het eventjes moeilijk heeft met betalen. Ondernemers dienen dit wel op tijd bij de belastingdienst te melden.” Zo maar enkele tips uit het veelvoud dat regelmatig als service wordt gecommuniceerd.

• Bormans JaVa, Rijksweg 30, 6271AE Gulpen,( tel. 043 – 4502205), info@bormansjava.nl.
• Bormans JaVa, Tentstraat 86, 6291BJ Vaals (tel. 043 – 3063054), info@chromo.nl.
• Geopend: van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.30 uur, en van 13.30 – 17.00 uur;
Zaterdag gesloten. Het is mogelijk buiten de kantooruren een afspraak te maken.

- Advertentie -
Vorig artikelEerste Limburgse drive-in party nabij Sittard
Volgend artikelKoop­stro­men in Lim­burg nog steeds in be­lang­rij­ke mate po­si­tief be­ïn­vloed door grens­po­si­tie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in