NVWA start met bestrijding

In de gemeente Valkenburg aan de Geul is een Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet nader onderzoek naar de aanwezigheid van deze mug in de omgeving en heeft hierover de bewoners in een straal van 500 meter van de vindplaats met een brief en informatiebrochure geïnformeerd. U vindt de brief onder dit bericht.

Verspreiding

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. Verder speelt transport over de weg een rol bij de verspreiding van de Aziatische tijgermug. Het moet daarom mogelijk worden geacht dat tijgermuggen Nederland bereiken als ongewenste lifter. Eitjes van de tijgermug kunnen overleven tijdens het transport en worden zo verplaatst tussen landen. De tijgermug legt eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in gebruikte banden, dakgoten en open regentonnen is een geschikte broedplaats. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn dat niet.

Bestrijding

De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen. In Nederland is dit nog niet voorgekomen en die kans is zeer klein omdat de ziekten in ons land vrijwel niet voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de Aziatische tijgermug zich niet in Nederland vestigt, start de NVWA de komende dagen met bestrijding in de directe omgeving van de vindplaats.

Vragen

Voor vragen die te maken hebben met gezondheid kunt u bellen met GGD Zuid-Limburg via 088 – 880 50 70. Heeft u vragen over de tijgermug, of denkt u er eentje gezien te hebben, dan kunt u bellen met de NVWA via 0900-0388. Meer informatie over de Aziatische tijgermug vindt u op de website van de NVWA: www.nvwa.nl (zoek op tijgermug).


- Advertentie -
Vorig artikel‘Route des Vins’ officieel geopend
Volgend artikel9e Music Dance & Harmony jeugdevenement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in