Als er naast de Gulpener Bierbrouwerij in Gulpen één bedrijf is dat met recht aanspraak mag maken op de eretitel ‘familiebedrijf’, dan is dit zeker Vliegen Woninginrichting aan de Passage 6 in ’t Gulpener Hart. In deze onzekere en spannende Coronavirus-tijd, waarin helaas sommige horecazaken en andere branches moeilijke tijden doormaken, blijkt de waarde van continuïteit van een degelijke kwaliteitszaak in de 5e generatie (!), die al meer dan 170 jaar bestaat, opeens toch iets uitzonderlijk. Meer dan 170 jaar vakmanschap zonder tussenkomst van een Hedge Fund wordt in de 5e generatie sinds 1993 waargemaakt door André en Marion Vliegen. Die vestigden zich 27 jaar geleden in een uitbreiding van het oorspronkelijke pand aan de Rijksweg / Gulpense Passage 6.

In weer een nieuwe verbouwing met uitbreiding in het jaar 2009 werd de ingang aan de Rijksweg opgeofferd aan de komst van de HEMA, die een deel van het pand in gebruik nam. De gewijzigde ingang aan de voorkant wordt nu door de HEMA gebruikt. Maar Vliegen Woninginrichting bewees als geëvolueerd bedrijf in het segment woningstoffering en kwalitatief slaapcomfort e.d. opnieuw hoge ogen te kunnen gooien.

Breed pakket
André Vliegen is bereid de huidige bedrijfsformule van zijn ambachtelijke familiebedrijf uit de doeken te doen. Hij begeeft zich daarvoor naar zijn kantoor, waar de muzak zijn concentratie niet verstoort. “We beschikken over een breed assortiment, niet alleen maar beddengoed, maar ook vloeren en gordijnen en ook andersom: dat klanten voor gordijnen komen en dan erachter komen, dat we hen veel meer kunnen aanbieden dan gedacht. Dat is in deze tijd belangrijk! Een woninginrichter, die voor een breed pakket kan zorgen.

Op onze bussen prijkt de wervende tekst: “Wonen en slapen – Service en advies”, de 4 pijlers die ik belangrijk vind. Vroeger voerden we de complete woninginrichting, omdat er echt meubels bij waren. Nu is dit minder, maar bed- en slaapcomfort is er nog steeds bij. Op het gebied van vloeren en behang kunnen we werkelijk iedere wens vervullen! Verder ook raambekledingen, in zekere zin ook wandbekleding (zie de uitvoerige collectie stalen, en boeken met behang) en eveneens op het terrein van gordijnen zijn we rijk gesorteerd en hebben we een hoop alternatieven. Kortom, alle mogelijkheden betreffende raamdecoratie worden hier bij ons perfect gepresenteerd. Daarbij vindt men in onze showroom comfortabele bedbodems, matrassen, toppers, dekbedden, hoofdkussens en een doordachte collectie bedtextiel. Ook hebben we testkussens, die we als attent-kussen aan de klant mee naar huis geven om op eigen bed uit te proberen.”

Slapen
De vijfde generatie van Vliegen Woninginrichting heeft op het gebied van ‘slapen’ een compacte maar complete collectie, geen 25 dezelfde boxsprings, maar een selectie van goede kwaliteit en onderscheidende kenmerken. Dit naast enkele conventionele bedden met spiralen of lattenbodem, al dan niet verstelbaar. Ook een ondergewaardeerd deel van het slaapcomfort is het bedtextiel, van kussensloop tot dekbedovertrek en dekbed. Bij Vliegen Woninginrichting vindt u een ruime keuze, die wordt gepresenteerd met deskundig advies van ervaren, meedenkende verkoopadviseurs. Het gerenommeerde bedrijf, waar de zaken nog steeds crescendo gaan, telt zes personeelsleden, incl. André en Marion, de vertegenwoordigers van de 5e generatie.

Wonen
“Onder de noemer ‘Wonen’ leveren en verwerken wij alles op het gebied van raam- en vloerbekledingen, een uiterst actuele en complete collectie gordijnstoffen, ook geconfectioneerd in de nu zo populaire weefplooi, die wij graag combineren met de door ons geselecteerde ophangsystemen voor een optimaal resultaat. Maar ook moderne variaties op de aloude horizontale jaloezieën of houten uitvoeringen zijn erg actueel. Waarbij de meubelmakers kwaliteiten van de eerste generatie in de 5e generatie terugkeren.

Anekdote
De heer Vliegen over een anekdote, die hijzelf meemaakte: “We waren bij een klant die een bed had staan, gemaakt door mijn opa, dat ze toch nog aan modern slaapcomfort wilden aanpassen. Daar hebben we een toen een boxspring bijgezet en de rest van de slaapkamer intact gelaten. Dat was op zich wel grappig…”

De 5e generatie is geen meubelmaker meer, maar heeft wél nog de affectie met de materialen en kwaliteiten van weleer. Voor de vloer verzorgt Vliegen Woninginrichting de actuele pvc-vloeren, die het als ‘hot item’ goed scoren, leverbaar in tal van uitvoeringen, inclusief de nodige voorbehandelingen en afwerkingen van de ondervloer en vloer. Zoals die ook al noodzakelijk waren voor de marmoleumvloeren. Maar ook tapijtvloerbedekking, vinyl of parket kunnen gelegd worden.

De klant compleet ontzorgen
Tot de ijzersterke service horen bij Vliegen Woninginrichting ook de complete verwerking, waarbij de klant, zoals dat heet, ontzorgd wordt. André Vliegen: “Dat wil zeggen: er wordt gezorgd voor gratis opmeting, we brengen een gedetailleerde prijsopgave uit, we nemen eventueel de oude spullen mee en verwijderen deze, in overleg met de klant. Zodat hij zelf niet hoeft te prutsen, met ondervloertjes of railtjes of hetzelfde wat.

Het is trouwens iets wat we altijd al gedaan hebben, alleen hebben we het zelf niet zo bena- drukt. Nu worden offertes zo uitgeplozen en moet je alles wat je voor de klant doet, vastleggen. En wat je niet doet moet je ook noteren. Van belang is uiteindelijk dat het gordijn goed komt te hangen.. Overigens: klanten die het zelf willen verwerken, kunnen wij met degelijk gereedschap en kennis van zaken ondersteunen. In de praktijk gebeurt dit echter heel weinig.”

Coronatijd vraagt om een zaak van vertrouwen
Desgevraagd antwoordt André Vliegen behoedzaam, en pas na enige aarzeling, op mijn vraag hoe de zaken in deze grillige en ongekende Coronatijd lopen: “Het is natuurlijk voor iedereen een persoonlijke bedreiging. Maar ik denk dat de nog altijd helaas voortdurende coronacrisis een heel positieve invloed heeft gehad en nog heeft op onze branche. Commercieel gezien legt dit ons geen windeieren! Normaal gesproken kun je stellen dat er van de 10 klanten die normaliter bij ons binnenlopen er 4 kopers zijn. Van de 6 klanten die nú bij ons binnenkomen, gaan er 5 tot een aankoop over. Ze komen nu veel gerichter, zijn op zoek naar een zaak van vertrouwen. Waarvan ze denken: Ik ga me niet afvragen of het goed zal zijn. Wij zijn lang genoeg bezig om te weten wat de mensen over ons zeggen: mond-tot-mond reclame blijft uiterst belangrijk!”

Vliegen Woninginrichting volgt natuurlijk het nieuws en de actualiteit op de markt. Echter grote advertenties of flyers met vreemde actiekortingen maken het voor de klant niet gemakkelijk om een goede keus te maken. André daarover: “En landelijke acties van leveranciers trachten wij zoveel mogelijk te volgen, maar soms mist ons kleine team wel eens de tijd om elke actie daadwerkelijk te communiceren. We leveren dan wel conform deze voorwaarden! Daar kan men op vertrouwen.’

Terugblik
Om het verhaal wat completer te maken, eindigen we met een min of meer chronologische terugblik: Vliegen Woninginrichting is een echt familiebedrijf, dat vóór 1850 in de Dorpsstraat, waar nu Schoenenmode Bendermacher is gevestigd, werd gesticht door een zekere Hendrik Vliegen, van professie meubelmaker en schrijnwerker.

In 1864 neemt de 2e generatie, in de persoon van Andries Vliegen, die nog steeds actief is in een schrijnmakerij, het bedrijf over. Hij vervaardigt als hoofdproduct meubels, maar ook bijvoorbeeld biljarttafels en bijbehorende keus…

De 3e generatie Vliegen, vertegenwoordigd door zoon Guillaume, neemt in 1894 de leiding over. Hij breidt de zaken uit en gaat zich ook bezighouden met stoffering. Hij krijgt ook opdrachten bij de inrichting van de nieuwe Sint-Petruskerk van Gulpen in 1924.

Jan en Mayke Vliegen vormen de 4e generatie. Zij beginnen in 1956 op zichzelf en vestigen zich vanaf 1961 aan de Rijksweg te Gulpen, waar ze hun assortiment uitbreiden met gordijnen, tapijt en meubels voor het hele huis.

Met hun opvolging in 1993 door de 5e generatie André en Marion Vliegen van dit meer dan 170 jaar oude en vertrouwde familiebedrijf, zoals hierboven beschreven, is de cirkel anno 2020 rond.

Vliegen Woninginrichting
Passage 6 – 6271 HB – Gulpen | www.vliegenwoninginrichting.nl | Tel. 043-4501584

Geopend:
dinsdag – vrijdag: 10.00 – 18.00 uur;
zaterdag: 10.00 – 17.00 uur.
Zondag en maandag gesloten
(buiten winkeltijden volgens afspraak)

- Advertentie -
Vorig artikelDuurzaamste Huis van Nederland
Volgend artikel“Je moet de sfeer proeven” – Jana Windmüller aan het woord

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in