De ondertekening bekrachtigt maatregelen om wateroverlast samen aan te pakken. De maatregelen hebben niet alleen effect in Vijlen, maar ook in het lagergelegen Mechelen.

Waterschap Limburg en de gemeente Vaals doen deze investering in Vijlen omdat ze water zo hoog mogelijk in het systeem willen vasthouden. Door het vergroten van de bestaande duiker onder de Vijlenstraat ontstaat een betere doorstroming. Het waterschap gaat deze weg kantelen zodat het water niet naar de aangrenzende woningen loopt, maar naar de overkant van de straat het weiland in. In het weiland komt een nieuwe regenwaterbuffer die ca. 5000 m3 water kan opslaan. 

Josette Van Wersch, bestuurder Waterschap Limburg: “Het is mooi dat we nu samen met de gemeente Vaals snel aan de slag gaan in Vijlen. Zo kunnen we op korte termijn de inwoners aan de Vijlenstraat helpen en pakken we ook de wateroverlast in Mechelen aan. Dit is het begin van het klimaatbestendig maken van het Mechelderbeekdal.”

Burgemeester Harry Leunessen: “Hoewel we al bezig waren met plannen in de Vijlenstraat, heeft de wateroverlast van juli vorig jaar nogmaals laten zien dat snel actie nodig is. De samenwerking met Waterschap Limburg zorgt voor een dubbele win-winsituatie. Enerzijds omdat we het samen doen; we delen kosten en inzet van mensen. Anderzijds omdat we met deze maatregelen in Vijlen ook zorgen voor minder wateroverlast in Mechelen.”

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan de Vijlenstraat zullen starten in het voorjaar. We starten met het kantelen van de weg en het aanleggen van de duiker. De aanleg van de regenwaterbuffer staat daarna op de planning. Binnenkort zullen omwonenden uitgenodigd worden voor inzage van een eerste ontwerptekening.

Water in Balans

Dit project maakt onderdeel uit van het programma ‘Water in Balans’. Het klimaatprogramma van Waterschap Limburg is opgezet om samen met partners en inwoners gerichte maatregelen te bedenken en te nemen tegen wateroverlast als gevolg van de klimaatverandering.

Meer weten? Volg het project.

- Advertentie -
Vorig artikelHuurders gemeente Vaals ontvangen een waardebon
Volgend artikelIn gesprek met college Gulpen-Wittem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in