De eerste stap in de samenwerking tussen Gemeente Gulpen-Wittem, de andere 15 gemeenten in Zuid-Limburg, de provincie, het waterschap en Enexis aan een Regionale Energie Strategie is gezet. Onder het motto ‘Zorgvuldig Samen Duurzaam’ maken we in de RES Zuid-Limburg samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners afspraken over hoe we op termijn zonder aardgas kunnen. Uiteraard in gesprek met bewoners en met respect voor ons unieke landschap.

Die eerste stap was informatie verzamelen over wat er technisch mogelijk is. De resultaten van dat onderzoek zijn onderwerp van gesprek in de volgende stap: het participatietraject waarin betrokkenen zich buigen over welke opties verder uitgewerkt worden. Want het verduurzamen van onze samenleving is een zaak van ons allemaal.

Duurzame elektriciteit en warmte

We zijn met zijn allen al goed bezig. Steeds meer mensen leggen zonnepanelen op hun dak en stappen over op elektrisch rijden. Maar er is meer nodig. Daarom bekijken overheden, netbeheerders, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners samen waar er plek is voor zonneparken. Naast zonneparken zijn ook de technische mogelijkheden van windmolens onderzocht. Nederland wil in 2030 35 TWh (terawattuur) aan duurzame elektriciteit opwekken op land en elke RES-regio onderzoekt hoeveel zij daaraan kan bijdragen.

Unieke regio waarin gelukkig toch veel mogelijk is

Zuid-Limburg is een unieke regio: een bijzonder landschap en een zeer verstedelijkt gebied tegelijkertijd. Zuid-Limburg rekent in 2030 op 1,1 tot 1,9 terawattuur duurzaam opgewekte energie

uit eigen regio. Dit bod dekt maar een deel van de energievraag in de regio in 2030.

Wethouder Jos Hendriks: “Het belangrijkste komt nu: de maatschappelijke participatiefase. Daarin wordt duidelijk wat we ook echt willen oppakken de komende tien jaar. Daarbij is het natuurlijk wel prettig dat er voldoende technische mogelijkheden zijn. Zo weten we over welke gebieden we het hebben. Hiermee is niet bepaald wat we gaan doen. Daarover gaan we met u in gesprek. Binnenkort hoort u meer over de participatiefase. Daar gaan we nu aan beginnen. Natuurlijk met inachtneming van de Coronamaatregelen.”

Meer informatie

Op de gemeentelijke website: www.gulpen-wittem.nl vindt u meer informatie, de samenvatting van de RES Zuid-Limburg en een verwijzing naar de website van de RES Zuid-Limburg met alle informatie in detail.

- Advertentie -
Vorig artikelOn­der­zoeks­pro­ject laat drin­gen­de nood­zaak zien voor aan­le­ren ge­zond ge­drag op ba­sis­school
Volgend artikelGeul in Wijlre weer onderhouds-proof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in