Op donderdag 22 oktober 2020 is de 22-jarige Pieter Nass uit Eys als derde en laatste telg van een vierkoppig advocatengezin, met vader Hans als patroon aan het hoofd, beëdigd als pleiter. Eerder waren ook al zus Marieke, destijds in 2015 op stiletto hoge hakken poserend en van gelijke leeftijd, de jongste advocaat van het arrondissement Limburg, en in 2018 was zijn oudere broer Jan Willem hem op 21-jarige leeftijd met een uitzonderlijke studieprestatie en makkelijke scorende kicks voorgegaan. Jan Willem rondde namelijk ongeremd twee bachelors (Nederlands recht en Fiscaal recht) af, gevolgd door een Master Nederlands recht (specialisatie Privaat- recht) en een Master Fiscaal recht (specialisatie Directe Belastingen). Ga er maar aanstaan: in 4 jaar 4 diploma’s halen, sneller is bijna niet mogelijk.
Multitalent
Maar Pieter als jongste zoon van de advocatenfamilie Nass kan er ook wat van. Hij realiseerde een dubbelslag! Want in 4 jaar tijd slaagde hij aan de Maastrichtse Rechtenfaculteit, voor twee richtingen kiezend, niet alleen binnen de vereiste tijd cum laude (!) voor Fiscaal recht en summa cum laude (!) voor Privaat recht, maar tegelijkertijd ook aan het Conservatorium Maastricht voor Solozang Klassiek en Opera, met als extra bijvak: piano. Waaraan hij gelijk met zijn Rechtenstudie, en telkens in de Limburgse hoofdstad switchend van het ene naar het andere nabijgelegen gebouw voor de zo diverse studies, vier jaar terug ‘als hoge bariton’ begonnen was. Een geweldige prestatie! En dat nadat hij zijn gymnasiumstudie aan het Heerlense Bernardinuscollege (u raadt het al..) ook al freewheelend met lof had afgerond. Voor minder doet hij het niet. Want Pieter heeft als positieve kwaliteiten dat hij zeer gemotiveerd en ambitieus is.
Breed inzetbaar
Een modelstudent, die al die jaren lang als tenor / hoge bariton in de regio, maar ook elders in Nederland en in de Euregio als getalenteerde zanger op diverse podia furore heeft gemaakt. Flexibel inzetbaar op vele fronten. Niet alleen in de musical Ciske de Rat, een doorbraakmoment, maar ook als hoog geprezen Jezus in vijf opvoeringen van The Passion Simpelveld bij het zilveren priesterfeest van pastoor René Pisters in de St. Remigiusparochie van het kloosterstadje, nu twee jaar geleden. In dit verband moet ook zijn vocale medewerking tijdens zijn Conservatoriumstudie aan diverse projecten van Opera Zuid genoemd worden. Kortom, een multitalent, dat én creatief én gepassioneerd met zijn gaven weet te woekeren. Zijn zangdocenten waren Paul Bindels zaliger uit Vaals, bij wie hij in de aanvangsfase intensief particulier zang- en pianoles genoot, en op het Conservatorium Maastricht bij Frans Kokkelmans uit Bocholtz.
Desgevraagd typeert hij het als “een mooi en trots moment, al is het in coronatijd, om in oktober 2020 met een zeer mooi resultaat beide studies in Maastricht te hebben kunnen afsluiten. Het was mijn streven en het was voor mij heel belangrijk (dat is iets wat nou eenmaal in mij zit) om beide studies zo goed mogelijk af te ronden. Om van daaruit weer door te kunnen gaan.”
Vader Hans als nestor-patroon
Vanzelfsprekend dat hij zich in de komende periode in Gulpen op het familiekantoor aan de Molenweg, en wellicht zo nu en dan in de dependance aan de Kloosterstraat in Simpelveld, bij Regiobank Somers & Brabant, nagenoeg volledig op zijn drie jaar durende stagiair-advocaten opleiding onder toezicht van zijn nestor en patroon, Mr. Hans Nass, zal richten. Zoals voor hem ook zus Marieke, de nr. 31 op de landelijke CDA-lijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, en broer Jan Willem zich hebben onderworpen. Dat is verplicht. Hij: “Ik ga daarvoor niet naar een ander kantoor. Pap begeleidt me drie jaar lang. De komende jaren zal ik onder toezicht van mijn patroon het vak en de kneepjes moeten gaan leren. Om straks als vervolg daarop in een volgende fase, waar Jan Willem nu in komt, misschien ruimte voor verzelfstandiging te krijgen. Voor nieuwe dingen en een nieuwe ontwikkeling. We zien wel. Ik verheug me er enorm op!”
Specialismen
Ieder van de vier Nass-pleiters heeft zijn / haar eigen territorium, zijn / haar eigen specialismen. Bij de jongste telg zal de nadruk – gezien zijn opleiding – voorlopig op het belastingrecht (fiscaal recht) vallen. Pieter: “Daarin ben ik afgestudeerd, een grote post trouwens waaronder de belastingaanslagen van mensen vallen en op basis daarvan kan men ook bezwarenberoep indienen. Een ander aspect waar ik mee aan de slag ga is privaatrecht in algemene zin: denk daarbij aan echtscheidingen, (in coronatijd tendens: stijgend), aansprakelijkheidsrecht en contractenrecht, dat soort dingen.”
Mede gelet op het feit dat de muziekwereld in deze verstorende Covid-19 tijd redelijk stil ligt, heeft Pieter daar – vanwege de opstartende fase waarin hij als kersverse advocaat verkeert – enigszins vrede mee. Alle geboekte kerstcontracten voor zijn zangoptredens in de regio zijn inmiddels geschrapt. Misschien dat enkele nog op alternatieve wijze (digitaal en gebaseerd op filmachtige ideeën) nog uitgezonden zouden kunnen worden. Een enkele optie om digitaal pasklaar aangeleverd te worden, zou bij een veilige benadering wellicht nog in de steigers gezet kunnen worden. Maar het gros van de concerten is inmiddels van de concertagenda afgevoerd of staat op losse schroeven. De opdrachtgevers weten het thans zelf nog niet. Alles verkeert onder groot voorbehoud en is met grote twijfels omhangen. Pieter: “Muziek betekent voor mij in ieder geval meer dan een leuke standaardhobby. Zingen is iets wat ik hier in de regio veel meer heb kunnen doen, en wat ik dan ook professioneel kan uitvoeren. Zingen is waarin ik ben opgeleid en afgestudeerd, daar ga ik straks ook in de vrijkomende middag- en avonduren mee door. Voor de volle honderd procent, zeker weten! Straks – als de kust veilig is- pak ik de zanglessen weer op.
Voetbal: een vrijetijdsbesteding die onder de rubriek ‘leuke hobby’ valt
Dan is er een laatste punt, dat zeker niet onvermeld mag blijven. Voetbal. Pieter Nass en zijn broer Jan Willem als gemakkelijk scorende aanvallers. Een vrijetijdsbesteding die hij nadrukkelijk, maar ook niet meer dan als ‘leuke hobby’ geclassificeerd wil zien. Een zondagse passie voor het gehele gezin, trouwens. Die echter sinds het einde van de vorige competitie vanwege een aanvaring met de Zwart-Wit trainer gescheiden elders moet worden gevolgd. Pieter heeft zijn heil gezocht bij Rood-Groen LVC’01 in Lemiers-Vaals in dezelfde 4B-klasse als zijn vroegere standaardteam uit Eys, en Jan Willem heeft hogerop in 2G bij koploper Sportclub’25 domicilie gekozen. Desgevraagd, maar niet zonder moeite, waagt hij zich aan een verduidelijking: “Ik wil daar niet over uitweiden. Op zeker ogenblik ben je wel eens toe aan wat anders. Daar kwam de coronatijd nog tussen, en dan denk je: Ik ben toe aan een nieuwe stap, aan wat anders. Om nieuwe dingen uit te proberen, andere zaken te verkennen, en nieuwe mensen te leren kennen.”
Uniek familiebedrijf
Samengestelde vraag mijnerzijds: De combinatie van die 3 zaken (advocatuur, zang en voetbal), krijgen nu de volgorde die ze verdienen, toch? Je stelt jezelf hoge eisen en je houdt van een drukbezet programma. Maar ik heb altijd, ook toen je nog veel jonger was, vermoed: De volgorde en prioriteiten staan gewoon vast. Dat kan in zo’n advocatengezin niet anders…
Pieter: “Ja, dat klopt. Het is spannend en boeiend te ontdekken hoever je geraakt… Natuurlijk is er een bepaalde invloed. Daar heeft u zeker gelijk in. Maar er is bij ons altijd een eigen keuze geweest. Mijn ouders hebben wel eens opgemerkt: ‘Pieter, ga je niet eens wat anders doen dan rechten? Huisarts worden, of iets anders bijvoorbeeld.’ Maar ik heb ons familiebedrijf altijd boeiend en uitdagend gevonden. Iedereen van ons is er op een of andere manier bij betrokken.Ik heb me daarbij al vroeg op meerdere dingen gefocust: zang, advocatuur en voetbal, dat laatste als midweekse en weekend-uitlaatklep. Dat alles houdt je van de andere kant ook heel lenig van geest. Ik wil nou eenmaal meer balletjes zo goed mogelijk in de lucht houden, zo simpel is dat ook wel weer. Ik heb dat zelf nooit als bezwarend en als een soort druk ervaren. Voor mij was die combinatie heel mooi en inspirerend.”
Met als slotzin, voorzien van een uitroepteken: “En als je bedenkt dat wij provinciaal als vierkoppig advocatengezin in dezelfde praktijk(en) in Gulpen / Simpelveld uniek zijn, dan is dat toch wel een gegeven dat ons bindt en waar we trots op mogen zijn!”