Fotoboek laat glorietijd van de Limburgse auto- en motorsport herleven

Het is vandaag de dag nauwelijks nog voorstelbaar, maar er was een tijd dat de provincie Limburg een waar bolwerk van auto- en motorsport was. Neem bijvoorbeeld zondag 14 augustus 1966: op die dag vonden er maar liefst vijf evenementen tegelijkertijd plaats: kartraces in Vaals, motorcross in Sint Geertruid, een autoslalom op het vliegveld van Beek, en autocrosswedstrijden in Afferden en Stramproy. In die tijd was er bijna elk weekend wel ergens een wedstrijd. Dankzij organisaties zoals ELACO en ACON (autocross), de ISBL (kartraces) en Stichting Limburgse Motorsport (motorcross, speedway en wegraces) konden de liefhebbers van snelheidssporten bijna het hele jaar door hun hart ophalen. Die bloeiperiode duurde tot en met de jaren ’70, daarna kwam langzaam de klad erin.

Klachten over geluidsoverlast, steeds strengere veiligheidseisen, teruglopende belangstelling en vergunningperikelen zorgden uiteindelijk voor de teloorgang van de gemotoriseerde sport in Limburg. Tegenwoordig is er nog een handjevol motorcrossen in midden- en Noord-Limburg, en wordt er nog met auto’s geracet op de ovalen banen van Posterholt en Raceway Venray. Daarnaast is er de tweejaarlijkse bromfietsrace, de ‘6 Sjtond va Vols’, op de Vaalser kartbaan en zijn er nog enkele autocrossraces in de provincie. De tijden van weleer zijn echter definitief voorbij.

Een recentelijk uitgebracht fotoboek aan de hand van Maastrichtenaar Rob Semmeling doet de hoogtijdagen van de gemotoriseerde sport echter herleven. In Limburg hebben in de loop der jaren meer dan 2000 wedstrijden plaatsgevonden. Daarvan worden er in het boek zo’n 100 belicht middels een kleine 200 foto’s. Het topje van de ijsberg dus, wat nogmaals aangeeft wat een enorm rijke historie deze provincie op dit gebied heeft. Het boek begint in de jaren ’30, toen de Limburgse gemotoriseerde sport langzaam opkwam, met onder meer grasbaanraces in Geleen, wegraces in Ell-Hunsel en motorcross op de Hornerheide. In de decennia daarna groeide het aantal wedstrijden gestaag door, tot er op het hoogtepunt tot ruim 70 races per jaar werden georganiseerd. Dat was halverwege de jaren ’60 tot begin jaren ’70. Het boek brengt vele vervlogen evenementen uit die tijd in beeld: wegraces in Voerendaal, Gulpen en Meijel, motorcross in Venray en Valkenburg, auto-speedway in Baarlo en kartraces in Blerick en Reuver. Het is slechts een greep uit de talloze opnames, die allen zijn voorzien van informatieve bijschriften. Tot begin jaren ’90 vonden er met onder meer de Grands Prix in Heerlen en de indoorcross in Maastricht nog enkele grote evenementen plaats. Nadien was het echter definitief gedaan met de gloriedagen van de Limburgse auto- en motorsport. Gelukkig hebben we de foto’s nog…!

Het fotoboek “Auto- en Motorsport in Limburg: de Hoogtijdagen der Gemotoriseerde Sport in Beeld” is te bestellen via www.boekenbestellen.nl. Tevens beschikbaar is een boek specificiek over de auto- en motorsport in de regio Zuid-Limburg.

- Advertentie -
Vorig artikelHonderden bruikleen computers voor leerlingen
Volgend artikelAlgemeen directeur Peter Peters laat zijn licht schijnen over: Plus Kleinen Gulpen in coronatijd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in