Gemeenten in het Heuvelland volgen het soepele beleid van steden als Maastricht met betrekking tot energietoeslagen voor hun inwoners. De definitieve toelage is vastgesteld op 1300 euro per huishouden voor inwoners die aan de gestelde voorwaarden voldoen. Individuen die vorig jaar reeds een voorschot van 500 euro ontvingen, hebben nu het resterende bedrag van 800 euro gekregen. Overige inwoners dienen de bijdrage zelf aan te vragen bij hun respectievelijke gemeente.

De toelage richt zich op huishoudens met een inkomen van maximaal 130 procent van de bijstandsnorm, waar voorheen een aantal gemeenten de grens op 120 procent hanteerden. Dit verruimde criterium betekent dat mensen die vorig jaar buiten de regeling vielen, nu mogelijk wel recht hebben op deze toeslag, die in één keer wordt uitgekeerd.

De oorspronkelijke reden voor de energietoeslag was het tegemoetkomen aan inwoners die worstelden met de fors gestegen energieprijzen. Hoewel deze prijzen door wereldwijde ontwikkelingen inmiddels zijn gedaald, voorzien gemeenten nog steeds mogelijke problemen.

Wethouder Frans Derksen van Gulpen-Wittem benadrukt dat mensen zonder vast contract mogelijk verrast worden door de eerste rekeningen van 2024, vooral vanwege fluctuerende kosten. Hierdoor blijft het volgens hem zinvol om de regeling voort te zetten.

De gemeenten hebben gekozen voor een efficiënte afhandeling van aanvragen, waarbij wethouder Jef Kleijnen van Valkenburg aangeeft dat ze geen uitgebreide verantwoording vragen over stookkosten. Iedereen met een inkomen onder de 130 procent van het sociaal minimum komt in aanmerking voor de toeslag, met minimale administratieve rompslomp.

- Advertentie -
Vorig artikelVan containers tot kansen: Het Verhaal van Ubachsberg’s asielzoekersopvang
Volgend artikelCommandeurstraat triomfeert: Mechelen bevestigt definitieve parkeervergunningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in