Gulpen-Wittem neemt deel aan actieprogramma ‘Éen tegen eenzaamheid’ en pilot ‘Samen tegen eenzaamheid’

- Han Riksten, adviseur ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport programma ‘Een tegen eenzaamheid’ - Marion van der Kleij, wethouder Sociaal Domein gemeente Gulpen-Wittem - Hans Hollanders, directeur seniorenorganisatie KBO Fotograaf: Al Rekko

Gulpen-Wittem, 30 juni 2020 –  Wethouder Marion van der Kleij zet namens de gemeente Gulpen-Wittem een handtekening onder de 5 pijlers die horen bij het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast wordt er ook een handtekening gezet onder een convenant voor de Limburgse pilot ‘Samen tegen eenzaamheid’.

Middels het landelijke programma ‘Een tegen eenzaamheid’ slaan bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. ‘Samen tegen eenzaamheid’ is een pilot van seniorenorganisatie KBO, GGD Zuid-Limburg, GGD noord –en midden-Limburg, Netwerk senioren Limburg, Platform Mantelzorg Limburg, Maastricht University, Open Universiteit, KBO Limburg en Burgerkracht Limburg. Het is een driejarig, provincie-breed project gericht op de aanpak van problematische eenzaamheid bij senioren in Limburg. De KBO is kartrekker voor dit programma.

Verminderen eenzaamheidsgevoelens

Met aansluiting bij deze twee programma’s zet de gemeente Gulpen-Wittem zich, in aanvulling op de bestaande initiatieven, nog sterker in om eenzaamheidgevoelens onder inwoners te verminderen. Volgens de GGD Zuid-Limburg voelt 2,9% van de jongeren (13-16 jaar) zich vaak eenzaam. Van de inwoners van de gemeente Gulpen-Wittem in de leeftijd van 19 tot 65 jaar geeft ongeveer 46% aan sociaal eenzaam te zijn. Bij 75+ inwoners komt dit gevoel nog meer voor (54%).

Wethouder Marion van der Kleij

Bewustwording is heel belangrijk

Wethouder van der Kleij: “Eenzaamheid kan iedereen overkomen en komt bij alle leeftijden voor. Langdurige eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Ik vind het daarom belangrijk om samen met onze maatschappelijke organisaties én onze inwoners de bewustwording rondom dit thema te vergroten, zodat wij in gezamenlijkheid eenzaamheid kunnen aanpakken. Niet alleen de oudere, maar ook de jongere doelgroepen zullen aandacht krijgen binnen ons programma.”

Heeft u ook ideeën? Deel ze met de gemeente Gulpen-Wittem! Wilt u weten wat u tegen eenzaamheid kunt doen? Kijk dan op de website www.eentegeneenzaamheid.nl. Spreekt dit onderwerp u aan en zou u met ons hierover willen meedenken? Heeft u ideeën over die u graag wilt delen? Neemt u contact op met Sabine Gambrah via 043 8800 659. Deze gaan graag met u in gesprek!

- Advertentie -
Vorig artikelPaul Tervoort nieuwe pastoor cluster Terlinden
Volgend artikelRond de tafel met college Vaals

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in