IVN Nederland heeft een oproep gedaan aan liefhebbers van narcissen en blauwe druifjes om alleen bollen met een keurmerk te kopen.

Uit onderzoek dat het Pesticiden Action Netwerk Nederland (PAN NL) vorig jaar deed, bleek dat veel bloembollen vol gifresten zaten. “En dat is ontzettend slecht voor insecten” laat IVN Expert Stadsnatuur Maarten Bruns weten.

De resultaten van het onderzoek van PAN NL waren volgens Bruns angstwekkend. “De onderzoekers troffen twintig soorten bestrijdingsmiddelen aan, meestal verwerkt in een cocktail van 2 tot 14 middelen per bol. Er werden zelfs vier wettelijk verboden stoffen aangetroffen. Blauwe druifjes waren de trieste lijstaanvoerders. Ze zien er dan misschien mooi uit, maar voor insecten, die nietsvermoedend op zoek zijn naar nectar, vormen ze een ware valstrik.”

Insectensterfte

Ondanks dit onderzoek worden de ‘gifbollen’ weer massaal aangeboden. “En dat terwijl bekend is dat er iets moet gebeuren aan de grote insectensterfte van de afgelopen jaren. Die teruggang is alarmerend. De afgelopen 25 jaar is in ons land waarschijnlijk driekwart van de insecten verdwenen. Maar toch verandert er bar weinig.”

Bruns denkt dat tuincentra de verantwoordelijkheid graag op consumenten afschuiven, omdat die niet zouden willen betalen voor de duurdere biologische bol of plant. “Maar dat is echt te makkelijk. Consumenten zien namelijk nauwelijks het verschil. Wat ze wel zien is dat het ene zakje of potje een stuk duurder is dan het andere.”

Keurmerk

“Ook zou het helpen als tuincentra een biologisch hoekje inrichten, wat overigens op sommige plekken al gebeurt. Op die manier kunnen tuin- en balkonbezitters bewust kiezen voor een keurmerk, uiteraard liefst het biologische keurmerk.”

- Advertentie -
Vorig artikelHogere subsidies voor verduurzaming in 2022
Volgend artikelClinics Freerunning en skaten in Gulpen-Wittem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in