Het dancefestival Complex Festival verwacht op 24 en 25 juni zo’n 17.000 jongeren naar Maastricht te trekken. Voor organisator Lucas de Beaumont is dit van groot belang voor de jeugd in de stad, hoewel hij nog bezorgd is over de nieuwe geluidsnormen.

Lucas de Beaumont (35), een liefhebber van dance, groeide op met zijn moeder uit Maastricht in Slenaken. Hij bezocht clubs in Brussel, Antwerpen en Amsterdam vanwege de vooruitstrevende muziek en dacht dat dit ook in Maastricht mogelijk moest zijn. Op 21-jarige leeftijd organiseerde hij een evenement in de kelder van de Kadans aan de Kesselskade, met Amsterdamse dj’s. Het trok meteen tweehonderd mensen, vrienden van vrienden, en het publiek groeide gestaag.

De Beaumont verhuisde zijn activiteiten naar NOX bij speeltuin Fort Willem en uiteindelijk naar de Muziekgieterij. Sinds 2016 is hij partner van Hans-Paul Nieskens. Ze namen de uitdaging aan om de Platte Zoal, waar niemand in geïnteresseerd was, om te vormen tot een dancezaal genaamd Complex. “Het eerste feest was direct uitverkocht, met 1700 bezoekers. Aanvankelijk organiseerden we vijf dancefeesten per week, en sinds de opening van restaurant Noon nog twee à drie.” Hoewel de feesten tot 05:00 uur ’s nachts kunnen doorgaan, beëindigt De Beaumont zijn eigen avonden tegenwoordig al om 03:00 uur vanwege zijn jonge kinderen.

In de zomer organiseert hij samen met Nieskens het Complex Festival. Het opbouwen van het festivalterrein bij kasteeltje De Geusselt begint bijna twee weken voor aanvang. Hoewel dit vroeg lijkt, begonnen De Beaumonts voorbereidingen al driekwart jaar geleden. “Gelukkig heb ik de artiesten al vroeg geboekt en me gericht op de nieuwste stroming, de snellere en vrolijkere hard techno. Deze trend gaat razendsnel; de dj’s zouden nu veel duurder zijn.”

De headliners zijn de echte popsterren geworden waar het publiek voor komt. Op zaterdag treedt Nico Moreno op, de standaard stapavond, en op de meer uitdagende zondag zijn er diverse sterren zoals Dyen, Trym en Charlie Sparks. De Beaumont hoeft niet meer het hele land door te reizen om artiesten te ontdekken. Hij gebruikt Spotify, sociale media en zijn netwerk om zich te oriënteren. Hij vraagt bijvoorbeeld aan agentschappen naar nieuwe artiesten. Hij zet in op meerdere opties, wetende dat er altijd wel een teleurstelling kan zijn.

Vorig jaar duurde het Complex Festival één dag, met 8300 bezoekers op zondag 26 juni. Bij de tweede editie wordt het festivalterrein vergroot, inclusief de aangrenzende vijver. “Met dit warme weer sluit ik niet uit dat mensen erin gaan springen”, zegt De Beaumont lachend. De extra ruimte is ook nodig, aangezien ze op zaterdag zo’n 10.000 bezoekers verwachten en nog eens 7500 op zondag.

Het publiek eist perfectie. “Jongeren tussen 18 en 25 willen een goed optreden, een show. Hoe het gebeurt, maakt hen niet uit. Veel dj’s hebben tegenwoordig een sync-knop die de nummers naadloos aan elkaar mixt. Vroeger was dat not done; het moest handwerk zijn.”

De Beaumont beschouwt zijn shows, evenals de collega-evenementen Essential en Terra Nova, als van groot belang voor Maastricht. Ze dienen om jongeren aan de stad te binden. Natuurlijk zijn er festivals elders in het land en in de regio, zoals Groove Garden in Sittard, maar hoe geweldig is het om op de fiets te komen? Ongeveer 70% van de bezoekers van Complex Festival komt uit Limburg.

Elk openluchtconcert, inclusief Complex Festival, veroorzaakt overlast. De Beaumont steekt veel energie in goede verstandhouding met de buurt. Ze hebben 10.000 brieven verspreid met informatie en bieden duizend gratis tickets aan de directe omwonenden. Deze kunnen bijvoorbeeld aan hun kinderen worden gegeven als ze zelf niet willen komen.

De Beaumont is bezorgd over de nieuwe geluidsnormen voor evenementen, waarbij wordt uitgegaan van 80 decibel, en heeft samen met andere organisaties een brandbrief gestuurd. De gemeenteraad van Maastricht zal hierover op 27 juni beslissen. Er gaan geruchten dat er bij De Geusselt toch meer geluid toegestaan zal worden, tot wel honderd decibel. Dat is ruim voldoende, erkent De Beaumont, maar hij is nog niet volledig gerustgesteld. “Er is nog steeds geen concreet voorstel voor hoeveel geluid vanaf 2024 op welke locatie is toegestaan.”

De Beaumont vindt eigenlijk dat de gemeente van deze locatie een officieel evenemententerrein moet maken, met stroom, water en riolering. Dit zou geschikt zijn voor festivals, sportevenementen en circussen. “Het is niet alleen prachtig, maar ook zeer gunstig gelegen, eigenlijk aan de rand van het centrum.”

- Advertentie -
Vorig artikelDerde Mosaqua Ironkids Triathlon op 8 september – Start van de trainingen!
Volgend artikelStiltegebieden bij Eys en Schweiberg worden afgesloten voor doorgaand verkeer om overlast aan te pakken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in