De noordhelling van het droogdal tussen Wijlre en Ubachsberg, het verlengde van de Vrakelberg in Voerendaal, is een plek met veel kalkrots in de ondergrond. Natuurmonumenten heeft daar gronden kunnen aanschaffen in het verlengde van bestaande natuurterreinen in het project Life Pays Mosan. Het idee is dat de natuurterreinen zo samen een groot natuurgebied kunnen worden binnen het Natura 2000 gebied van het Geuldal, om zo de Europese natuurwaarden te kunnen beschermen en ontwikkelen. Maar dan moet er aanvullend nog wel wat gebeuren. Natuurmonumenten experimenteert dan ook met plaggen, ploegen en maaisel opbrengen om deze rijkdom van ondergrond en bloemen en bijzondere natuur weer te herstellen.

Op dinsdagavond 5 juli kun je gratis met de boswachter mee een kijkje nemen op deze nieuwe eigendommen. Voor info en aanmelding: www.natuurmonumenten.nl/agenda

De nieuwe eigendommen in het verlengde van de Vrakelberg of eigenlijk ‘aan den lange Berg’ zijn een voormalig intensief beheerd grasland waardoor de karakteristieke kalkflora van deze graslanden is verdwenen. Een deel van deze nieuwe eigendommen is dan ook in het voorjaar van 2022 geplagd en daarmee is de voedselrijke toplaag deels afgevoerd. Een ander deel is geploegd. De plag- en ploegwerkzaamheden zijn erop gericht om de aanwezige kalk dichter bij het maaiveld (aan de oppervlakte) te krijgen met als eindresultaat een bloemrijk kalkgrasland.

Bloemrijke schakel in het Geuldal
In juli 2022 gaat men daar over de gehele oppervlakte (zo’n 4 hectare) maaisel uitstrooien, afkomstig van de Berghofwei, om relatief snel een bloemrijk resultaat te bereiken. Dit om het leefgebied van zeldzame plantensoorten zoals groot streepzaad en beemdkroon te bevorderen. In september wordt dit herhaald, maar dan met maaisel van de Vrakelberg- het gedeelte van Staatsbosbeheer. Het doel is om het areaal aan kalkgrasland (glanshaverhooiland) in het Natura 2000- gebied Geuldal te vergroten. Bovendien vormt dit perceel een schakel tussen al eerder verworven en als kalkgrasland beheerde graslanden.

- Advertentie -
Vorig artikelDameskoor Octavia Eys bestaat 70 jaar
Volgend artikelOfficiële heropening bakhuis ‘Noabere va Viele’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in