Op zondag 21 april werd in Eys weer de koningsvogel geschoten door schutterij Sint Sebastianus. Nadat met enig protocol de generaal en de aftredende koning waren afgehaald, trok de meer dan 500 jaar oude schutterij naar het erf van Fruitbedrijf Grooten. De nieuwe opzet van vorig jaar leidde ook dit jaar, ondanks het koude weer, tot een mooie opkomst. Zo was er een tekenwedstrijd, een springkussen maar ook voor weer het jeugdschieten!

Jeugdkoning

Dit jaar werd voor de tweede keer gestreden om de titel “Jeugdkoning(in) van Eys”. Niet minder dan 21 kinderen streden mee voor deze titel. Na een lange strijd met vooral veel plezier was Sepp Mullenders de beste schutter. Hij verlengt daarmee zijn koningschap.

Groepskoning “Ons Genoegen”

Dit jaar deed ook onze bevriende schietvereniging uit Wijk aan Zee weer mee. De strijd vond hier plaats tussen 16 schutters en duurde bijna twee uur. Maar uiteindelijk schoot Patrick Smit de vogel. Hij mag zich groepskoning noemen van Wijk aan Zee als opvolger van Carla de Boer.

Burgerkoning

Bij de burgervogel waren er dit jaar een flink aantal schutters die meededen. Na een dikke twee uur wist Philip Meertens het koningschap te behalen. Hij volgt daarmee Rowan Hoekstra op.

Schutterskoningin herhaalt huzarenstukje

Daarna volgde de strijd om het koningschap. Zes schutters gingen een poging wagen, onder wie Klaudia Meessen die haar titel ging verdedigen. De vogel liet al snel zijn eerste stukken vallen en het werd al snel spannend. Klaudia Meessen slaagde er op het juiste moment in haar zenuwen onder bedwang te houden. Zij is daarmee schutterskoning van Schutterij Sint Sebastianus Eys in 2024 en zal het koningszilver zelf dragen over haar marketentster uniform.

Klaudia is 50 jaar oud en al 14 jaar een zeer actief lid van onze vereniging. Klaudia is kapster van beroep en haar partner Damiano Vluggen is ook lid van de schutterij.

Denplanten

Op zaterdag 4 mei, omstreeks 20.00 uur, wordt de koningsden geplant, opdat iedereen in Eys de koning weet te wonen. Dit gebeurt bij de Koninklijke residentie aan de Hoebigerweg 11 in Eys. Bijzonder is dat op exact deze plaats ook een oud keizer van de schutterij heeft gewoond.

De schutters trekken die middag met de den rond en doen op hun ronde ook kasteel Goedenrade aan. Daags erna trekt de schutterij mee in de grote processie. Ze zal aansluitend de opening van de Pendiel in Eys muzikaal opluisteren.

- Advertentie -
Vorig artikelDe Poorten van Reijmerstok verwelkomen de Wandelaar tijdens 12e editie op 20 mei 2024!
Volgend artikelOp Pinkstermaandag 20 mei: Derde Pinksterwandeling W.S.C. St. Martinus Mechelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in