Volgend schooljaar zullen de basisscholen in Gulpen en Wijlre klaslokalen tekort komen. Dat komt door een misrekening dat het aantal leerlingen gestaag zou afnemen, het tegendeel blijkt het geval te zijn.

Bij de bouw van de school in Gulpen – thuishaven voor de basisscholen Triangel en Bernardus – en ook bij de uitbreiding van basisschool Op de Tien Bunder in Wijlre werd er rekening gehouden met een verder afnemend bevolkingsaantal. Hierdoor zou ook het aantal toekomstige leerlingen in deze dorpen afnemen, zo werd er berekend.

De verwachte terugloop van het aantal leerlingen bleef in Gulpen-Wittem echter uit. In veel dorpen nam het aantal scholieren zelfs toe. Dat had volgens de gemeente verschillende redenen. Zo kwamen er kinderen bij door de huisvesting van migranten in de diverse dorpskernen. In Epen betekende dat uiteindelijk de redding van basisschool à Hermkes.

Ook het verdwijnen van scholen in aangrenzende dorpen leidde tot meer aanmeldingen in Gulpen-Wittem. Dat was vooral te merken in Wijlre, waar de school profiteerde van de sluiting van basisschool Sint-Antonius in Schin op Geul. Voorspeld was dat de meeste leerlingen naar de Plenkert in Valkenburg zouden gaan, maar blijkbaar kozen veel ouders toch voor Wijlre. Het leidde in Wijlre meteen tot een tekort aan klaslokalen. De gemeente loste dat op door al in 2017 een tijdelijk lokaal bij te plaatsen bij basisschool Op de Tien Bunder. Maar doordat de school de groepen komend schooljaar anders samenstelt, komt ze in augustus opnieuw een klaslokaal tekort. Voor die klas wordt tijdelijk de ruimte voor de onderwijzers vrijgemaakt.

Ook in Gulpen komen de scholen lokalen tekort. Dit schooljaar is er een extra klas ingericht. Komend schooljaar komt er nog een groep bij. Die is niet meer binnen het bestaande complex op te vangen, aldus de gemeente. Daarom worden tijdens de zomervakantie twee extra noodlokalen neergezet bij De Kindcirkel. Deze moeten het probleem tijdelijk oplossen.

In het najaar legt het college van B en W een nieuw, integraal huisvestingsplan voor het basis- en middelbaar onderwijs in Gulpen-Wittem voor aan de gemeenteraad. Daarin krijgt een definitieve oplossing voor de ruimtelijke problemen in Wijlre en Gulpen prioriteit, aldus het college. De raad zal zich in oktober uitspreken over dat plan.

- Advertentie -
Vorig artikelRoda boekt derde zegen tijdens oefencampagne
Volgend artikel“Don’t worry, be happy” – Guus Slangen aan het woord

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in