Vla, vlaai of vlaam? Tijdens zo’n pandemie ontstaat er vaak naast alle negatieve power ook ruimte om tot bezinning te komen. Dat kan natuurlijk over de meest simpele dingen gaan, maar soms kunnen ook lastige dillema’s voorbijkomen.

Anne Sijstermans (18) uit Vijlen werd er keihard mee geconfronteerd. Ze hoort het steeds vaker: mensen die vragen welke ‘vla’ zij het lekkerst vindt. Een andere vriend riep weer dat de vlaai of tAaRt in de aanbieding was. Om kippenvel van te krijgen, volgens Anne: “Als ik jarig ben, dan eet ik vlaam. Het liefste rijstevlaam, maar abrikozen- of aardbeienvlaam wordt ook met alle liefde ontvangen. Zolang het maar geen vla is, want dat eet ik met een lepel.” Een statement van een echte Limburger, zo kun je het wel noemen: “Vijlen is niet voor niks het nieuwe ‘sjunste op de Welt’, dat zagen we wel weer toen er een heel klein beetje sneeuw lag. Zelfs als de temperatuur onder het vriespunt daalt, blijven mensen in de file staan om dit mooie bergdorpje te bezoeken. Zelf is ze ook wel een echte liefhebber. Door de coronacrisis zijn haar wandel- en hardloopactiviteiten flink toegenomen. Dat is natuurlijk een win-win situatie als je in Vijlen woont. Als examenleerling van het Sophianum is ze aan haar laatste jaar bezig in Gulpen: “Een prachtige tijd die ik enorm ga missen, maar het is langzaam ook wel goed geweest, haha!” Een slotjaar zoals ze zich dat bijna niet had voorgesteld. Of dat ook per se slecht moet zijn? “Nee, eigenlijk helemaal niet. Door de pandemie hebben we nu alleen maar schriftelijke examens en geen andere tussentijdse toetsen. De stof blijft hetzelfde, maar ik kan me nu veel beter focussen op de belangrijke toetsen die ik aan het maken ben en die nog gaan komen.” Ook mag ze als examenleerling wél naar school komen: “Nooit gedacht dat ik daar ooit zo blij mee zou zijn. Ik vind de online lessen echt vreselijk. Het allerergste is nog dat ik mijn vrienden dan totaal niet kan zien. Nee, dat is echt een enorme opluchting dat wij nog op school onderwijs krijgen!” Als Anne kon kiezen tussen nog een jaar coronatoestanden of geen diploma? Dan was de keuze snel gemaakt.

Nog maar een jaar corona dan. Geen diploma zou haar niet helpen op weg naar de studie geneeskunde of het University College Maastricht. Een spannende periode is het, want de selectieprocedures zijn in volle gang! Ondertussen blikt ze nog even terug op haar tijd op de middelbare. Het beste zonder twijfel? Haar geweldige vriendengroep, die zou ze nooit gemist willen hebben. Andere hoogtepunten waren toch wel de buitenschoolse reizen. Waar het in de lagere klassen een enorm avontuur was om in een gastgezin naar Spanje, Finland, Zweden en Italië te gaan, beviel de vrijheid in de bovenbouwreis naar het Gardameer toch wel het meeste. Een gastgezin is ideaal om de cultuur te leren kennen, maar om een topweek te beleven moet je echt met je vrienden zijn. Net datgene wat er juist in de coronacrisis zo erg wordt gemist. Een advies van Anne? “Nog even volhouden, zo heel lang zal het hopelijk niet meer duren, en zoveel mogelijk contact proberen te houden met vrienden en familie door bijvoorbeeld iemand regelmatig te bellen. Zo komen we samen hier doorheen!”

- Advertentie -
Vorig artikelCarnavalsbingo in Mergraote
Volgend artikelCarnavalsactiviteiten 2021 in Banholt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in