‘Niet meer verwacht en toch nog gekregen’. Dat moet de conclusie zijn van het feit dat we een enthousiaste Jos Hendriks, blakend van werklust en vol levenslust, aantreffen op de stoel van zijn wethouderskamer in het gemeentehuis in Gulpen. De nu 65-jarige krasse politicus, gedoodverfd wethouder voor zijn politieke partij CDA, leek in 2018 voorbestemd het spreekwoordelijke gemeentelijke pluche te gaan bekleden, maar dat pakte bij de toen gehouden gemeenteraadsverkiezingen even anders uit. Zijn partij belandde uiteindelijk in de oppositiebanken. Exit wethoudersdroom! Jos vervolgde uit realistische overwegingen zijn ambtenarenbaan bij de gemeente Eijsden-Margraten. In die hoedanigheid hield hij zich in een leidinggevende functie bezig met de portefeuilles openbare werken, evenementen en dienstverlening. Op 1 juli van dit jaar zette hij definitief een punt achter zijn werkzaam leven als gemeenteambtenaar en lag een zee van vrije tijd in het verschiet.
“Geloof het of niet, maar op diezelfde dag, kreeg ik het bericht dat de coalitie Gulpen-Wittem was gevallen”, laat Jos verrast en enigszins verbaasd weten. Weg vrije tijd, want al snel werd duidelijk dat hij in beeld was om alsnog op de wethouderstoel plaats te nemen. Zo geschiedde.
Dé bekroning voor zijn al jaren geëtaleerde en nimmer verhulde politieke ambities. Al vanaf zijn zestiende is Jos Hendriks namelijk politiek geëngageerd. De in Eijs getogen jongeling werd door niemand minder dan plaatsgenoot en breed erkend CDA-politicus René van der Linden binnengehengeld. Tot een politieke carrière leidde dat vooralsnog niet. Als ambtenaar achtereenvolgens in de gemeenten Hellevoetssluis, Gulpen en Eijsden-Margraten bleef hij wel, zij het aan de zijlijn, feeling houden met het politieke toneel. Sinds 2006 functioneert hij daarnaast tevens als raadslid voor het CDA in zijn eigen gemeente Gulpen-Wittem. Nu staat hij, woonachtig in Reijmerstok, toch in de politieke frontlinie van die gemeente. En bepaald niet met zichtbare tegenzin.
Laat ik vooropstellen dat ik het een persoonlijk drama vind voor de opgestapte wethouders Marion van der Kleij en Guido Houben. Die mensen verdienen respect voor het werk dat ze voor onze gemeente gedaan hebben. Dat het tot hun opstappen is gekomen, ligt niet aan hun functioneren. Het is gewoon het gevolg van een besluit, genomen door een raadsmeerderheid. De coalitie Balans-PRO worstelde al langer met een kwijtgeraakte raadsmeerderheid door het opstappen van Ineke van der Laan. Alle partijen waren het daarna eens dat er een bredere coalitie moest komen, die uit minimaal 3 meermansfracties diende te bestaan. PRO viel daarna uit de boot en dat betekende ook het einde voor de genoemde PRO-wethouders.”, analyseert Jos Hendriks de jongste ontwikkelingen.
Nu hij er eenmaal als wethouder zit, wenst hij er ook een succes van te maken. In het anderhalve jaar dat hem resteert, wil hij de speerpunten van zijn portefeuille wel benoemen. Het door voorganger Houben al bereikte sportakkoord, met als hoofddoel om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen, wil hij gaan effectueren. Omdat in de gemeenten Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Eijsden-Margraten al op veel fronten grensoverschrijdend wordt samengewerkt (denk aan de voetbalclubs SV Geuldal, BMR en SNC’14) heb- ben deze gemeenten nu de krachten gebundeld en een regionaal sportakkoord gemaakt.
Tot nu toe hebben 80 partners (supporters) dit regionaal sportakkoord ondertekend. De bedoeling is zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Op accommodatievlak richt de CDA-wethouder zijn pijlen vooral op de evaluatie en vervolgens realisatie van het accommodatiebeleid en vooral het duurzaam en toekomstbestendig maken van de bestaande voorzieningen. Zo moet met het Wielderhoes en het Patronaat in Epen echt iets gebeuren. Bovendien zal ook samen met de inwoners van Nijswiller worden overlegd over het creëren van een gemeenschappelijke ruimte voor die dorpskern.
Voor wat betreft het verrijzen van een goede thuislocatie van de voetbalclub SV Geuldal uit Schin op Geul-Wijlré wordt gezamenlijk met de gemeente Valkenburg aan de Geul een de haalbaarheidsstudie opgestart waarvan het onderzoeksresultaat er begin 2021 moet liggen. “Daarna zien we verder”, wil de wethouder daarover kwijt. Hij verheelt in dat verband niet dat er wel financiële offers zullen worden gevraagd. Aangezien hij ook voor de gemeentelijke huishoudbeurs verantwoordelijk is, wil hij proberen te doen wat er financieel verantwoord is.
Grootste uitdaging blijft de verwerking van het duurzaamheiddossier. Elke gemeente moet namelijk van het aardgas af en is in dit verband verplicht een energie-transitiebod te doen. Gulpen- Wittem met haar geweldig mooie en daardoor ook kwetsbare landschap, ontkomt daar niet aan. In dit verband is door deskundigen nagegaan wat er technisch gezien voor mogelijkheden in de diverse gemeenten zijn. Dan gaat het al snel over zonnepanelen en windmolens. Voor dat laatste kwamen twee locaties waar dat technisch mogelijk is naar voren: een plek nabij de provincialeweg de Hut-De Planck en een plek tussen Elkenrade en Wijlre.
Ook zijn er voorstellen gedaan voor locaties met zonneparken. “Maar dat wil niet zeggen dat we dat allemaal gaan doen. Dat bepalen we namelijk in overleg met bewoners en andere belanghebbenden. Daar gaan we binnenkort mee beginnen.
Als je het mij persoonlijk vraagt, spreek ik onomwonden mijn voorkeur uit voor het weren van windmolens binnen onze gemeente. Ik zie liever dat iedereen eerst eens op individuele basis gaat bekijken wat men zelf in dit kader kan doen met bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Dat is allemaal uiteraard nog onvoldoende, maar het is in elk geval een eerste stap. De toekomst zal leren hoe het resterende part dan zal worden ingevuld”, legt de wethouder zijn visie op tafel.
Gevraagd naar zijn eigen politieke toekomst geeft de wethouder aan, daarover nog niet te hebben nagedacht. Zijn partij gaat volgend jaar intern op pad om een nieuwe verkiezingskoers uit te zetten en dan komt ook zijn toekomst ter sprake.