Eys is voor ruim anderhalf jaar min of meer geïsoleerd in verband met de grootscheepse wegreconstructie die in het hart van het kerkdorp plaatsvindt. Hoe verlopen de zaken?

Burgemeester Ramaekers-Rutjens: “Om zulke gigantische operatie goed te laten verlopen wordt veel begrip en medewerking van de inwoners gevraagd. Ga er maar aanstaan, als voor bepaalde tijd je woonhuis alleen nog maar te voet bereikbaar is en het openbaar vervoer haar activiteiten moet staken. Dan kun je wel tijdens piekuren een gratis buspendeldienst naar het busstation in Gulpen instellen, om mensen die op openbaar vervoer zijn aangewezen een dienst te bewijzen, maar je kunt niet alle opkomende ongemakken voor iedereen wegnemen. Het is gewoon ook een kwestie van geven en nemen om dit meer dan noodzakelijke onderhoudswerk te laten uitvoeren. Gelukkig hebben de meeste mensen daarvoor ook alle begrip en kunnen de mentale veerkracht opbrengen om deze periode te overbruggen. We proberen de inwoners ook via tussentijdse nieuwsbrieven op de hoogte te houden van de voortgang. Bovendien doet het ons deugd dat we van diverse mensen signalen binnen krijgen dat de wegenbouwer laagdrempelig benaderbaar is en de tijd neemt om mensen te informeren over de te verrichten activiteiten, dan wel behulpzaam te zijn bij het oplossen van zich voordoende individuele problematieken die verband houden met de reconstructiewerkzaamheden.”

Als college geeft u aan toe te willen treden tot de Gemeenschappelijke Regeling HCL (Historisch Centrum Limburg). Welk argument ligt daaraan ten grondslag?

Burgemeester Ramaekers-Rutjens: “Historisch Centrum Limburg in Maastricht verzamelt, beheert en presenteert archieven en collecties van Limburgse instellingen, gemeenten en particulieren. Willen we dit als relatief kleine gemeente allemaal zelf ter hand nemen om alles op gemeentelijk niveau te gaan uitvoeren, kost dat heel wat arbeidsuren aan ambtelijke inbreng en dat kunnen we er echt niet meer bij hebben. Reden te meer om te kiezen voor toetreding tot HCL, waar vakmensen dit werk ons uit handen nemen.”

Wethouder Franssen is afwezig op het persgesprek in verband met de officiële opening van de werkzaamheden rond de aanleg van de rotonde in Mechelen op de driesprong Capucijnenweg, Partijerweg, Pastoor Ruttenstraat. Een logistieke ingreep om de schoolroute van en naar basisschool Witheim in Mechelen veiliger te maken. In dat kader heeft de wethouder echter ook een minder prettige boodschap voor zijn gehoor. “We waren voornemens de schoolroute ook bij de T-splitsing Pastoor Ruttenstraat- Hilleshagerweg veiliger te maken. In een optimistische rekenbui dachten we namelijk geld over te houden bij het maken van de rotonde om dit ook mede te kunnen financieren. Door de enorme kostenstijgingen van de laatste tijd, is dit helaas echter niet meer het geval en zullen we die wens even moeten parkeren en met de kernoverleggen en de raad gaan bekijken, wat we daarmee nu gaan doen.”

Heeft u ook vragen over het door het college van B en W van Gulpen-Wittem gevoerde beleid en de genomen besluiten? Laat het ons per e-mail weten: info@gulp-en-geuljournaal.nl Het college staat open voor alle soorten vragen en is graag bereid daar antwoord op te geven. Wellicht leest u een volgende keer hier het antwoord op uw vraag.

- Advertentie -
Vorig artikelPastoor-deken Paul Bronneberg in ziekenhuis Lourdes opgenomen
Volgend artikelMini-dialectcursus ‘De Naobere va Viele’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in