Ter nagedachtenis aan de bevrijding van Zuid-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog zal Noorbeek traditiegetrouw gastheer zijn van het evenement “Crossing Borders”. Het was op 12 september 1944 dat Noorbeek als eerste gemeente van Nederland bevrijd werd. Dit heugelijk feit zal 80 jaar na de historische bevrijding wederom uitbundig gevierd worden. Het “Crossing Borders” evenement zal dit jaar op 2 momenten worden georganiseerd, op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei, wordt er uitgepakt met een sfeervolle themawandeling. En in het weekend van 6, 7 en 8 september vindt wederom het Liberation Weekend plaats.

Themawandeling op zondag 5 mei

Een themawandeling voor jong en oud van ongeveer 7 km staat geheel in het teken van de bevrijding. Tegen de achtergrond van de iconische landschappen van Noorbeek en de Voerstreek beginnen de deelnemers aan een reis door de tijd, waarbij ze zowel fysieke als metaforische grenzen overschrijden. Als onderdeel van deze ervaring zullen er een tiental displays met scènes uit de Tweede Wereldoorlog tot leven worden gebracht door toegewijde re-enactment groepen. Deze meeslepende voorstellingen zijn bedoeld om de herinneringen te eren aan degenen die voor onze vrijheid vochten en tegelijkertijd een kijk in het verleden te bieden aan onze jongere generaties. De wandeling biedt de deelnemers ruimschoots de gelegenheid om alle uitbeeldingen te bewonderen en stil te staan bij de bevrijding.

Alles wordt aangekleed met origineel materiaal uit de WOII. Zo is er o.a. een Duitse post te bezichtigen en zijn er diverse Amerikaanse opstellingen met voertuigen en bijbehorend kampement te zien.

Deze wandeling is kinderwagen-vriendelijk en zowel tijdens als na afloop is er de gelegenheid voor het nuttigen van een hapje en een drankje. Elke deelnemer ontvangt ook een certificaat als herinnering aan deze gedenkwaardige wandeltocht.

Aanmelding

Inschrijving voor deze Themawandeling is vanaf 10.00 tot 14.00 uur. Volwassenen betalen 5 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Startpunt van de wandeling is Klein Heugdeweg, 6255 AJ te Noorbeek.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van lokale organisaties en vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van de herinnering aan de Bevrijding van Zuid-Limburg. Om zo ervoor te zorgen dat de erfenis ervan nog generaties lang voortduurt. U bent van harte uitgenodigd om samen dit cruciale moment in de geschiedenis te herdenken. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.crossing-borders.nl.

- Advertentie -
Vorig artikelNationale Vogelweek op zaterdag 11 mei 2024 : Vogelexcursie tijdens 12e editie IVN Eys
Volgend artikelTevens optreden van troubadour Jos Meessen: Soosmiddag met uitleg over podologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in