Vlak voor de kerstdagen hebben de leden van Heemkundevereniging Wielder hun Periodiek 35 mogen ontvangen dat twee keer per jaar verschijnt. De prijs is voor de inwoners van Wijlre-Gulpen-Wittem slechts € 10,00. Wil je het per post toegestuurd krijgen, dan betaal je € 16,00 inclusief de portokosten. U kunt het periodiek uiteraard ook per mail ontvangen, dan betaalt u gewoon € 10,00.

De inhoud van het periodiek is zeer divers. Er staan artikelen in, waarin te lezen valt hoe de Boerinnenbond evolueerde tot Limburgse Vrouwen Beweging. Ook wordt daarbij bericht over Zij Actief, die deze maand haar 85-jarig bestaan viert. In maar liefst zes rijk geïllustreerde pagina’s  wordt u meegenomen in de geschiedenis van deze vereniging.

Ook wordt stilgestaan bij de oprichter van Studieclub  “St Augustinus”. Dat was in 1955 de heer Jeup Lemmens, die woonachtig was aan de Kerkstraat 3 in Wijlre. Jeup Lemmens kon vertellen en dat heeft de auteur Jef Bonten geweten, want hij publiceerde dit artikel in 50 Markante Dorpsfiguren deel II in 1988.

Postume herdenking

Heemkunde Wielder laat weten: “We willen in het kader van het 20-jarig bestaan van de Heemkundevereniging Wielder met dit artikel alsnog Jeup Lemmens postuum herdenken (1926-1997), die de Heemkundevereniging Wijlre niet alleen enorm veel materiaal heeft achtergelaten, maar die ook even zo veel verhalen en namen bij foto’s doorgaf aan mensen die hem gekend hebben. Er is ook aandacht hoe Wijlre er 100 jaar  geleden waarschijnlijk heeft uitgezien. Via een fotosessie krijgt u een overzicht van het “leven” op de jongensschool St Aloysius, gelegen aan de Dorpsstraat (nu Brouwerijstraat) van 1934 tot 1972. Werkgroep Digitalisering is op zoek naar mensen die willen meehelpen om het Archief mee te digitaliseren. Aanmelding hiervoor is mogelijk via  wielderheemkunde@gmail.com .

2024 is voor de Heemkunde Wielder een bijzonder jaar. Dat gaat o.a. blijken uit de publicatie van twee (!) kronieken. Jan Verheijden schrijft momenteel voor de Heemkundevereniging een Kroniek  van circa 200 bladzijden over het Jeugd- en Jongerenwerk van Wijlre over de periode 1897 tot 2023″. Deze unieke De Kroniek zal waarschijnlijk in de maand april gepresenteerd worden. Meer info volgt nog via week- en dagbladen.

De tweede kroniek met twee speciale onderwerpen wordt geschreven door twee auteurs/onderzoekers en zal ongeveer 150 pagina’s in beslag nemen. Een spannend relaas over drie zouaven uit Wijlre die tussen 1861 en 1870 als vrijwillige soldaat in het leger van Paus Pius IX (nu Zwitserse Garde geheten) dienden. Hun namen waren: Martinus Andriolo (1839 – 1907) Hendrik Brounen (1841-1867) en Frans Creusen (1845-1902).

Is er nog informatie bij iemand – hetzij familie of bekenden – aanwezig, stuurt u die maar door of neem contact op met mevrouw Lieske Swinkels-Nix uit Maastricht (te vinden onder swinkelsnix@home.nl of telefonisch via 06-13218063. Lieske is oud inwoonster van Wijlre, lid van Heemkunde Wielder en nu woonachtig in Maastricht. Alle informatie is welkom.

50 jongemannen keerden nooit terug…

Tenslotte nog dit: Leon Hupperichs heeft zich verdiept in de biografieën van de ruim 150 jongemannen uit Wijlre die tussen 1803 en 1813  op 20-jarige leeftijd werden opgeroepen om als dienstplichtig soldaat in het Franse leger van Keizer Napoleon te dienen. Ze wilden niet maar moesten toch verkassen. Helaas hebben 50 jongemannen Wijlre nooit meer terug gezien.

Wellicht bezit u info hierover, of kan uw familie of wie dan ook interessant materiaal aanleveren. Stuurt u dat dan a.u.b. naar l.hupperichs@hetnet.nl (ook via tel. 06-22155887).

Mocht u na het lezen van dit artikel lid willen worden, dan kunt u een mail sturen naar wielderheemkunde@gmail.com. U ontvangt dan een inschrijfformulier per mail of eventueel per post. WielderHeemkunde geopend op dinsdag vanaf 13.30 uur tot 15.00 uur in zaal Etenaken in het Wielderhoes

- Advertentie -
Vorig artikelRoy I geproclameerd als nieuwe Hoogheid
Volgend artikelNieuwe hoofdtrainer Sean Brouns verwelkomd bij SV Geuldal voor seizoen 2024-2025

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in