Chatspreekuur ‘Anders Omgaan met de Emoties van je Kind’

In onze maatschappij zijn we geneigd om zogenaamde negatieve emoties, zoals boosheid, verdriet of angst, zo snel mogelijk onder controle te krijgen en ‘weg te poetsen’. Denk aan een kind dat huilt en getroost wordt met woorden als ‘stop maar met huilen, het is al goed!’. Of een kind dat boos is en corrigerend op de trap wordt gezet en pas terug mag komen als het afgekoeld is. Renske Leenders en Kiona Boersma van Moventis GGZ hebben een andere kijk op emoties en de manier waarop we daarmee om zouden moeten gaan. Op dinsdag 24 november verzorgen zij in samenwerking met CJG043 een chatspreekuur over het omgaan met de emoties van je kind. In dit artikel vast een voorproefje!  


Waarom mag een kind niet boos zijn?Zelfs hele jonge kinderen ervaren al allerlei emoties. Maar doordat ze nog zo jong zijn, hebben kinderen vaak nog niet de taal en verstandelijke vermogens om deze emoties te begrijpen en er woorden aan te geven. Als een kind vanuit een bepaalde emotie een bepaald gedrag laat zien, waarom dan niet proberen te begrijpen wat je kind daarmee duidelijk wil maken?


Waarom mag een kind niet boos, verdrietig of bang zijn? Er is immers altijd een reden waarom een kind iets voelt. Boos, verdriet en angst zijn beschermende emoties, ze zijn noodzakelijk om te overleven. Dat betekent niet dat ouders maar moeten toelaten dat kinderen ongeremd hun emoties uiten, maar wél dat ouders deze emoties van kun kind kunnen toelaten binnen bepaalde kaders.


Leer je kind emotie te tonen zonder dat het onveilig wordt voor zichzelf of z’n omgeving. Dát is waar het volgens de experts van Moventis GGZ om draait.Oog voor de reden achter de boosheidVaak is het zo dat ouders de emotie van hun kind graag zo snel mogelijk ‘opgelost’ willen hebben, omdat ze dit zelf moeilijk vinden om te verdragen. Ze proberen een oplossing te vinden om bijvoorbeeld de boosheid zo snel mogelijk te laten afnemen, met onvoldoende oog voor de reden achter de boosheid. Een kind heeft lang niet altijd behoefte aan een directe oplossing voor het probleem, als ouders die oplossing wel zien. Kinderen willen het gevoel hebben dat iemand emotioneel beschikbaar voor hen is. Iemand die hun emotie ziet, de emotie kadert, begeleidt en begrip toont. Als je dat kunt geven als ouder, kalmeren kinderen vaak zelf en kunnen ze ook prima zelf een oplossing bedenken voor de reden van bijvoorbeeld de boosheid.


Je kind helpen bij het omgaan met emotiesIn het algemeen geldt namelijk dat jonge kinderen hun emoties nog niet zelf kunnen reguleren. Emotieregulatie vraagt bepaalde vaardigheden van het brein, die bij kinderen nog in ontwikkeling zijn. Dit betekent dat ze hun omgeving nodig hebben om hun emoties te reguleren. Als je een kind dat volledig overmand wordt door z’n emotie op een strafstoeltje zet, of op de trap in de gang, laat je je kind letterlijk alleen en kun je ‘m niet helpen z’n emoties te co-reguleren. Je kind moet dan zelf zien te dealen met zijn emoties. Dat is moeilijk voor kinderen. Zeker voor kinderen die een bepaalde beperking of bagage hebben.


Anders omgaan met boosheid; niet straffen maar verbinden!Wat wij adviseren in zo’n situaties is om juist wel aanwezig te blijven bij je kind en actief verbinding te maken door dingen te zeggen als; ‘Ik ben bij je, je mag best even boos zijn. Als je iets van me nodig hebt, dan zeg je het maar’. Hierbij is het natuurlijk heel belangrijk dat je als ouder zelf ook rustig kunt blijven of snel weer rustig kunt worden. Als jouw kind het lastig vindt z’n emoties te reguleren, is het goed om daarmee te oefenen. In onze praktijk doen we dat met zogenaamde ‘speeltaken’ die gekoppeld zijn aan het stresssysteem van je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan ‘de boosheid als een vuurpijl uit het lichaam schieten’ door te springen en dansen. Bewegen is namelijk heel goed om negatieve energie en spanningen uit je lijf te krijgen. Daar kun je gebruik van maken als ouders, door bijvoorbeeld samen een blokje om te gaan of je kind te laten touwtjespringen of voetballen als het gespannen of boos is.


Vragen over het omgaan met de emoties van je kind?Heb jij een vraag over hoe je (anders) kunt omgaan met de emoties van je kind? Maak op dinsdag 24 november tussen 20.00 en 22.00 uur gebruik van het chatspreekuur met Renske Leenders of Kiona Boersma van Moventis GGZ. Log in via www.cjg043.nl voor een 1-op-1 chatgesprek met een van deze experts. Ze denken graag met je mee!

- Advertentie -
Vorig artikelSchutterij Eys: bestuursverjonging in coronatijd
Volgend artikelVracht­taks van de baan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in