Wethouder Marion van der Kleij spreekt met jongeren over corona

Foto: Gemeente Gulpen-Wittem

Premier Rutte daagt jongeren uit: kom met ideeën voor een samenleving na corona! Afgelopen week sprak wethouder Marion van der Kleij met een aantal jongeren van Scholengemeenschap Sophanium in Gulpen over dit onderwerp. Op gepaste afstand werd gepraat over de coronacrisis, de maatregelen die daarbij passen en hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Eerst werd teruggekeken op de lockdown. Hoe hebben jongeren deze periode ervaren? Het aanvankelijke vakantiegevoel, toen de school van de ene op de andere dag dicht ging, was snel voorbij. Thuiszitten, niet kunnen sporten en geen vrienden of familie ontmoeten, viel de jongeren zwaar.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

De meeste jongeren blijken zich goed aan de regels te houden en een groot verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van ouderen en kwetsbare mensen te hebben. Toch is iedereen blij dat de regels langzamerhand weer soepeler worden. Vanaf 1 juli hoeven jongeren tot 18 jaar onderling gaan afstand meer te houden. Sportclubs en verenigingen organiseren alternatieve programma’s zodat jongeren gelukkig weer in beweging komen. Enkele jongeren geven aan dat ze nu veel meer naar buiten gaan en sporten dan voor de lockdown, toen ze zich thuis vooral bezig hielden met social media. Opvallend is ook dat veel jongeren zich nu veel bewuster zijn van wat vrijheid betekent, net als de waarde van vrienden en familie.

Jongerenproof anderhalve-meter-samenleving

De persconferenties van de overheid? Die volgden ze na een paar weken niet meer. “Het  ging toch alleen maar over ouderen”. Hebben ze ook ideeën over een jongerenproof anderhalve-meter-samenleving? Absoluut! “Als er met armbandjes wordt gewerkt, weet je met wie je rekening moet houden. Een bepaalde kleur voor een risicogroep die anderhalve meter afstand wilt houden en een kleur voor diegene die geen 1,5 meter afstand hoeft te houden.” En een mix van echte lessen en online-les vinden ze ook best een goed idee. Een online-les is veel efficiënter, maar natuurlijk willen ze wel naar school om hun vrienden en docenten te ontmoeten. Want alleen op je kamer thuis is niet alleen saai, maar voor sommige leerlingen ook moeilijk omdat ouders de hele dag werken of niet kunnen helpen als ze vastlopen met huiswerk. Na de zomervakantie gaan de middelbare scholen weer gewoon open. Of er veel lesstof moet worden ingehaald? Dat denken ze van wel.

- Advertentie -
Vorig artikelRegionaal Sportakkoord ‘Heuvelland in beweging’
Volgend artikelDuurzaamste Huis van Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in